Σελίδες

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μαθηματικός Διάπλους


Don't just read it; fight it! Ask your own questions,
look for your own examples, discover your own proofs.
Is the hypothesis necessary? Is the converse true?
What happens in the classical special case? What
about the degenerate cases? Where does the proof
use the hypothesis?

Μην το διαβάζεις απλά, πάλεψέ το! Κάνε τις δικές σου απορίες, ψάξε για δικά σου παραδείγματα, ανακάλυψε δικές σου αποδείξεις. Είναι η υπόθεση απαραίτητη; Είναι το αντίστροφο αληθές; Τί συμβαίνει στην κλασική ειδική περίπτωση; Τί γίνεται με τις εκφυλισμένες περιπτώσεις; Που  χρησιμοποιεί η απόδειξη, την υπόθεση;

Paul R. Halmos 

Αυτή η ρήση του Halmos περιγράφει αρκετά καλά και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε αλλά και το λόγο δημιουργίας αυτού του blog καθώς και μία εκτυπωμένη έκδοση μερικών αναρτήσεων αυτού του blog, η οποία διανέμεται ως "μηνιαία εφημερίδα" στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο Μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τον τίτλο "Μαθηματικός Διάπλους".  
Τη δημιουργήσαμε, προκειμένου να μεταφέρουμε διάφορες μαθηματικές γνώσεις (γενικές και ειδικές), αλλά και προβλήματα τα οποία συναντούμε ή και δημιουργούμε όπως επίσης και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για διάφορες περιοχές των μαθηματικών, καθώς επίσης και για τα ίδια τα μαθηματικά, ως αντικείμενο έρευνας και ως μέσο ανάπτυξης της κριτικής σκέψης ως προς το αντικείμενό τους αλλά και ως προς την καθημερινή ζωή.
Επιπλέον, κύριος σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε τον καθένα που θα μας διαβάσει, να μάθει, να σκεφτεί και να δημιουργήσει, όχι μόνο μέσω αυτών που γράφουμε εμείς, αλλά και για ό,τιδήποτε τον ενδιαφέρει. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους παρατήρηση, κριτικές, σχόλια σχετικά με αυτά που γράφουμε, αλλά και περιμένουμε δικές σας προτάσεις, δικά σας προβλήματα ή ακόμα και δικά σας άρθρα, που θα θέλατε να δημοσιευτούν (είτε στην εφήμερίδα, είτε στο blog, με τη δική σας υπογραφή φυσικά). Έτσι, μπορείτε να μας στείλετε ό,τι θέλετε, στο e-mailmathimatikosdiaplous@gmail.com
Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο κατανοητοί γίνεται, ενώ νοιώσαμε την ανάγκη, να ξεκινήσουμε από βασικές έννοιες των θεμάτων που μας ενδιαφέρουν, για αυτό ίσως φαίνονται, στην τουλάχιστον, περισσότερο θεωρία, παρά πρακτικά μαθηματικά. Αυτό ωστόσο θα διορθώνεται όσο αναπτύσσονται τα θέματα, αφού θα παραθέτουμε ασκήσεις και αποδείξεις.
Τέλος, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι πέρα από τα "καθαρά" μαθηματικά, λαμβάνουμε υπ'όψιν μας την ιστορία τους, πολλούς ανθρώπους οι οποίοι συνετέλεσαν στην εξέλιξή τους και άλλα  μαθηματικά αξιοπερίεργα και νέα τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.
Αν λοιπόν είστε κάποιος που τον ενδιαφέρουν τα μαθηματικά και θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις του αλλά και να διασκεδάσει με αυτά, είστε στο σωστό μέρος!
Καλή σας ανάγνωση.

Η συντακτική ομάδα του Μαθηματικού Διάπλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου