Σελίδες

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Καταστατικό

Καταστατικό

Ανακεφαλαίωση λόγου δημιουργίας του Μαθηματικού
Διάπλου και υποχρεώσεις-δικαιώματα των μελών του

Συντάκτης: Μουρελάτος Χρήστος

Ως μέλος της Εφημερίδας/Περιοδικού  “Μαθηματικός Διάπλους”, ορίζεται κάθε άτομο το οποίο:

1)Είναι φοιτητής του Μαθηματικού ή ήδη πτυχιούχος Μαθηματικός ή έχει αποδείξει με τις εργασίες του ότι μπορεί να ονομάζεται μαθηματικός. (*)

2)Να έχει γράψει ένα άρθρο για το “Μαθηματικό Διάπλου”.

Ο λόγος δημιουργίας του “Μαθηματικού Διάπλου” είναι η θέληση των μελών του,να διαδώσουν διάφορες γνώσεις μαθηματικών (**) πάνω στα θέματα που τους ενδιαφέρουν, καθώς και μέσω αυτού, η “ώθηση” των αναγνωστών, να επεκτείνουν τις γνώσεις τους πάνω στα διάφορα θέματα, τα οποία διαβάζουν.
Οι υποχρεώσεις των μελών του
Περιοδικού/Εφημερίδας  “Μαθηματικός Διάπλους” ,δεν είναι άλλη, από το να γράφουν άρθρα που να σέβονται το λόγο δημιουργίας του, με μοναδική εξαίρεση, τη συγγραφή άρθρου κοινωνικού-συλλογικού/φοιτητικού ενδιαφέροντος(1) . Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια εκ μέρους τους, να διαδοθεί ο “Μαθηματικός Διάπλους”. Τέλος, θα πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου η εφημερίδα/περιοδικό “Μαθηματικός Διάπλους” , να φτάνει δωρεάν στα χέρια των αναγνωστών. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό με: α)Εισφορές των μελών του, β)Χορηγίες από τρίτους(κυρίως από τρίτους, άμεσα συνδεόμενους με τα μαθηματικά και κατά τελευταίο λόγο από επιχειρήσεις)2, τότε η εκτύπωση θα γίνεται με χρήματα των μελών,οι οποίοι κάνουν πλέον πώληση της εφημερίδας. Η τιμή της πώλησης είναι αυστηρά η προσωρινή εισφορά των μελών, δια το πλήθος των φύλλων της εφημερίδας(με προς τα πάνω στρογγυλοποίηση αν και μόνο αν το δεκαδικό ψηφίο είναι 5,6,7,8,9,σε άλλη περίπτωση γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα κάτω στην τιμή πώλησης). ΔΕΝ θα υπάρχει κέρδος από τη διαδικασία πώλησης της εφημερίδας για τα μέλη του “Μαθηματικού Διάπλου” .
Τα δικαιώματα των μελών της Εφημερίδας/Περιοδικού “Μαθηματικός Διάπλους” ,είναι η κατοχή ενός τουλάχιστον τεύχους του περιοδικού.
Η περιοδικότητα της Εφημερίδας/Περιοδικού “Μαθηματικός Διάπλους” ,μπορεί να μην είναι σταθερή και να κυμαίνεται από μισό έως και 4 μήνες, εξαρτώμενη από την κινητικότητα των άρθρων και τις αποφάσεις των μελών του.
Η διάρθρωση της οργανωτικής δομής της Εφημερίδας/Περιοδικού “Μαθηματικός Διάπλους” αποτελείται από τρία κυρίως μέρη: αρχισυντάκτες, αρθρογράφος, διανομέας. Σε περιπτώσεις που τα τεύχη του “Μαθηματικού Διάπλου” πωλούνται υπάρχει και ο ταμίας.
Οι λόγοι ύπαρξης και οι υποχρεώσεις του κάθε μέλους,ανάλογα με τη θέση του στη δομή του “Μαθηματικού Διάπλου” είναι η εξής:
1)Ο Αρχισυντάκτης είναι υπεύθυνος για την δημιουργία της εφημερίδας/περιοδικού, υπεύθυνος για το περιεχόμενο της,για τη διανομή της και για την εύρεση τρόπων ώστε να διανέμεται δωρεάν. Αυτός/αυτή είναι που συλλέγει τα άρθρα,κάνει τις διορθώσεις τους και δημιουργεί τη δομή η οποία θα ακολουθείται σε κάθε φύλλο. Επιπλέον,έχει την υποχρέωση,να προσφέρει τη βοήθεια του σε οποιοδήποτε μέλος του “Μαθηματικού Διάπλου” του ζητήσει. Είναι αιρετός.
Αν δεν έχει τεθεί σε κάποιο άλλο μέλος του “Μαθηματικού Διάπλου”  διαχειρίζεται τα κοινωνικά διαδικτυακά μέσα(3): e-mail : mathimatikosdiaplous@gmail.com  blog: mathimatikosdiaplous.blogspot.com, twitter : mathimatikosdiaplous@gmail.com . Η διαχείριση τους, απαιτεί προσοχή και σεβασμό ως προς την έκθεση ευαίσθητων πληροφοριών των μελών της εφημερίδας ή ακόμα και της ίδιας της εφημερίδας, ενώ έγκειται και στην αποστολή μέσω e-mail των φύλλων προς τους αναγνώστες, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τα e-mail τους στο “Μαθηματικό Διάπλου”.
Ακόμη, θέτει ξεχωριστά θέματα άρθρων στους “αρθρογράφους”, σε περιπτώσεις που μπορεί να γίνει, ώστε το κάθε θέμα,να είναι καλά γραμμένο και να υπάρχει ποικιλία θεμάτων, ενώ θέτει στους “διανομείς”, “περιοχές” διανομών που μπορούν να κάνουν.
Τέλος, έχει την υποχρέωση να τηρεί το καταστατικό, να σέβεται τα μέλη του “Μαθηματικού Διάπλου”.
Ο τρόπος εκλογής του Αρχισυντάκτη είναι ο εξής: ανά δύο χρόνια(4), γίνεται συνέλευση των μελών(5) του “Μαθηματικού Διάπλου”, ώστε να εκλεγεί ο νέος Αρχισυντάκτης. Η διαδικασία ξεκινάει με ψηφοφορία για το αν η εκλογή πρέπει να είναι μυστική ή όχι. Έπειτα,γίνονται προτάσεις από τον Αρχισυντάκτη και τα μέλη για το νέο αρχισυντάκτη, δικαιολογώντας την κάθε πρόταση. Ένας Αρχισυντάκτης, θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το λόγο ύπαρξης του  “Μαθηματικού Διάπλου” και επίσης να έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Η θέση του Αρχισυντάκτη, δεν είναι μόνιμη και εφόσον θεωρηθεί ότι δεν ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του, από το 51% του πλήθους των μελών του “Μαθηματικού Διάπλου”, τότε καθαιρείται και γίνεται προσπάθεια ανάδειξης νέου αρχισυντάκτη. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει δικαιολόγηση πριν την απόφαση καθαίρεσης. Κάθε μέλος του  “Μαθηματικού Διάπλου” μπορεί να είναι αρχισυντάκτης, αρκεί να είναι φοιτητής του Μαθηματικού τμήματος του Α.Π.Θ. και ο μέσος όρος της βαθμολογίας του να είναι άνω του 7, όριο που ορίζεται από τη συνέλευση των μελών του “Μαθηματικού Διάπλου”.
2)Οι αρθρογράφοι είναι τα υπόλοιπα μέλη του “Μαθηματικού Διάπλου”. Η υποχρέωση τους, πέρα από τις υποχρεώσεις τους ως μέλη, γράφουν άρθρα ανάλογα με το θέμα που τους έχει καταμεριστεί (αν έχει γίνει καταμερισμός θεμάτων από τον αρχισυντάκτη). Επιπλέον, υποχρέωση τους είναι να ελέγχουν τον αρχισυντάκτη για την περάτωση των υποχρεώσεων του, καθώς και την αποφυγή εκμετάλλευσης της εφημερίδας από αυτόν.
3)Ο ταμίας εκλέγεται από τα μέλη του “Μαθηματικού Διάπλου” με τον ίδιο τρόπο με αυτόν του αρχισυντάκτη. Σε περίπτωση που η διανομή γίνεται με πώληση, αυτός είναι ο υπεύθυνος διανομής των φύλλων,ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση. Είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά και έχει την υποχρέωση να δείχνει τα οικονομικά φύλλα σε οποιοδήποτε μέλος του τα ζητήσει. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνονται συνελεύσεις τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ώστε να γίνεται έλεγχος του ταμία, της διακίνησης των φυλλαδίων, αλλά και της επιστροφής χρημάτων στα μέλη του  “Μαθηματικού Διάπλου”. Τέλος, θα πρέπει να σέβεται αυστηρά το καταστατικό για τον τρόπο υπολογισμού της τιμής του κάθε φύλλου του “Μαθηματικού Διάπλου”.
Οι διανομείς δεν ορίζονται ως μέλη του “Μαθηματικού Διάπλου”, ωστόσο, έχουν σημαντικό ρόλο στην οργανωτική δομή του, αφού αυτοί είναι που διαδίδουν την εφημερίδα, σε ακόμη περισσότερο κόσμο. Σε περίπτωση που τα τεύχη της εφημερίδας πωλούνται, θα πρέπει να εκλέγονται με προσοχή από τον ταμία, αλλά προσοχή πρέπει να υφίσταται σε κάθε περίπτωση.
Ένα μέλος μπορεί να διαγραφεί αν και μόνο αν γίνει ομόφωνη υπερψήφιση της διαγραφής του από τα υπόλοιπα μέλη, για λόγους κυρίως σημαντικής προσβολής του καταστατικού.
Το καταστατικό μπορεί να αλλάξει, έπειτα από ομόφωνη υπερψήφιση αλλαγής του, από τα μέλη του, ενώ κάθε αλλαγή θα πρέπει επίσης να γίνεται ομόφωνα.
Σημειώσεις:
*: Μπορεί ο οποιοσδήποτε να γράψει ένα άρθρο για το Μαθηματικό Διάπλου, αλλά δε θα μπορεί να είναι μέλος του, αφού είναι ένα μαθηματικό περιοδικό.
**:Οι διάφορες γνώσεις των μαθηματικών,έχουν να κάνουν με τα μαθηματικά ως επιστήμη και κάθε άρθρο θα πρέπει να είναι (μαθηματικώς ή ιστορικώς γενικότερα) επιστημονικά τεκμηριωμένο.
1:Τα άρθρα κοινωνικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να αφορούν θέματα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τη ζωή της πλειοψηφίας των φοιτητών.
2:Οι χορηγίες δεν μπορούν να επηρεάζουν το περιεχόμενο των άρθρων του “Μαθηματικού Διάπλου” με κανέναν τρόπο.
3:Οι κωδικοί των κοινωνικών μέσων δικτύωσης θα πρέπει να είναι γνωστοί σε κάθε μέλος του “Μαθηματικού Διάπλου”, ωστόσο, δικαίωμα διαχείρισης έχει μόνο ο αρχισυντάκτης.
4:Δύο χρόνια εννοούνται ως δύο “περίοδοι” δηλαδή από τον Δεκέμβριο του ενός έτους, ως τον Δεκέμβριο του επόμενου.
5:Οι συνελεύσεις μπορούν να γίνονται όσο συχνά επιθυμούν τα μέλη του “Μαθηματικού Διάπλου”. Καλό θα ήταν να επιδιώκουν να γίνονται συχνά, ώστε να γίνεται σωστός έλεγχος του αρχισυντάκτη και να συζητούνται τυχόν προβλήματα.

Το παραπάνω, διαβάστηκε και υπογράφηκε από 6 από τα 7 μέλη του Μαθηματικού Διάπλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου